ΤΕΤΑΡΤΗ 20/04/2016 18:30–20:00, Δρ. Γεώργιος Μιχελής, Πρόεδρος Γενικού Συμβουλίου ΤΑΜΕΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
Τίτλος: “Η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών και το μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ”
Περίληψη: Η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση έλαβε χώρα τους τελευταίους μήνες του 2015 κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες.
Η ομιλία θα επικεντρωθεί στους λόγους που οδήγησαν στην τρίτη κατά σειρά ανακεφαλαιοποίηση τα τελευταία τρία χρόνια, τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, την τελική έκβαση, τις μεταβολές στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, τους κινδύνους που ελλόχευαν και στο ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Τέλος, θα γίνει μνεία στο μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, με αναφορά κυρίως στις προκλήσεις που οι τράπεζες καλούνται να αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια.
Συνοπτικό Βιογραφικό Γιώργου Μιχελή
Ο κος Γεώργιος Μιχελής διορίστηκε Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) το Μάιο του 2015. Ο κος Μιχελής διαθέτει πολυετή εμπειρία στον τραπεζικό κλάδο έχοντας εργαστεί σε υψηλόβαθμες θέσεις σε διάφορους οργανισμούς. Από το 2004 έως το 2007 διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος στην Bancpost, θυγατρικής της Eurobank στη Ρουμανία. Από το 1984 έως το 1990 κατείχε υψηλόβαθμες θέσεις στην Εμπορική Τράπεζα, ενώ διετέλεσε Γενικός Διευθυντής από το 1989 έως το 1990 και Γενικός Διευθυντής & Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου από το 1996 έως το 2004 στην εν λόγω τράπεζα. Από το 1990 έως το 1995 διετέλεσε Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Chief Operating Officer στην Εγνατία Τράπεζα, της οποίας υπήρξε και ιδρυτικό μέλος.
Έχει διατελέσει Διοικητικός Διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και ήταν μέλος σε διοικητικά συμβούλια και εκτελεστικές επιτροπές πολλών χρηματοπιστωτικών και θεσμικών οργανισμών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως στην Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδας στη Γερμανία και στην Κύπρο, στο Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε, και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών και στη Visa International. Επίσης, ήταν Δήμαρχος Σκοπέλου από το 2011 έως το 2014.
Είναι κάτοχος Μ.Α. στα οικονομικά από το Boston College, Chestnut Hill των Η.Π.Α. και Διδακτορικού (Ph.D.) στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστώνης των Η.Π.Α.
Από το 1978 έως το 1984 ο κος Μιχελής δίδασκε οικονομικά σε πανεπιστήμια της Αμερικής ενώ έχει και πλούσιο συγγραφικό έργο στο χρηματοοικονομικό τομέα, με τελευταίες δημοσιεύσεις στο Δελτίο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τίτλο «Ο ρόλος της τεχνολογίας στον τραπεζικό κλάδο την επόμενη δεκαετία» και στο European Journal of Operational Research με τίτλο «Η μέτρηση της ικανοποίησης του πελάτη στις ιδιωτικές τράπεζες.»
Για περισσότερα επισκεφθείτε τη σελίδα του HFSF: http://www.hfsf.gr/el/generalcouncil.htm
ΤΕΤΑΡΤΗ 20/04/2016 17:00–18:20, Καθηγητής Γιώργος Γκαζέτας, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, ΕΜΠ.
Τίτλος: “Σεισμικά προβλήματα στην Γεωτεχνική Μηχανική (απ’ την παρατήρηση, στην ανάλυση, και στο πείραμα)”
Περίληψη: Η διάλεξη θα ξεκινήσει με ανασκόπηση των κυριοτέρων φαινομένων που συνοδεύουν έναν σεισμό, δίδοντας έμφαση σε προβλήματα σχετιζόμενα με το έδαφος και την θεμελίωση κατασκευών. Οι παρατηρήσεις, μέσω καί ενόργανων καταγραφών της εδαφικής ταλάντωσης, αποτελούν τον στόχο φυσικής-μαθηματικής προσομοίωσης, αλλά και το «μέτρο συγκρίσεως» για την επαλήθευση (επιβεβαίωση) της προσομοίωσης. Πειράματα σχεδόν – φυσικής (πάντως μεγάλης) κλίμακας είναι η σύγχρονη τάση για την διαλεύκανση των δυσεπίλυτων προβλημάτων. Το βασικό ωστόσο εργαλείο είναι η χρήση προχωρημένων αριθμητικών αλγορίθμων (μέσω εύχρηστων προγραμμάτων). Τα ανωτέρω θα δειχθούν μέσω συγκεκριμένων παραδειγμάτων αναφερομένων σε πλήθος κατασκευών, όπως βάθρα γεφυρών, θαλάσσιες ανεμογεννήτριες, και μνημειακές κατασκευές.
Συνοπτικό Βιογραφικό Γιώργου Γκαζέτα
Είναι Καθηγητής στην Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Απόφοιτος της ιδίας Σχολής, είναι διδάκτωρ του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Το 1982 εξελέγη τακτικός Καθηγητής στο ΕΜΠ, όπου επί 30+ χρόνια διδάσκει Κλασσική και Σεισμική Εδαφομηχανική και Θεμελιώσεις. Έχει διδάξει επίσης ως καθηγητής (διαφόρων βαθμίδων) σε τρία αμερικανικά Πανεπιστήμια και έχει δώσει πολυήμερα σεμινάρια σε Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και Ιαπωνικά ερευνητικά Ινστιτούτα.Το 2015 έλαβε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις Μνήμην Βασίλη Ξανθόπουλου –Στέφανου Πνευματικού, από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.
Το ερευνητικό έργο του καλύπτει ευρύ φάσμα της γεωτεχνικής και σεισμικής μηχανικής, με έμφαση στην εφαρμογή της κυματικής σε σύνθετα προβλήματα δυναμικής αλληλεπίδρασης συστημάτων εδάφους–θεμελίου– κατασκευής, στην επινόηση φυσικής–εμπνεύσεως απλοποιημένων μεθόδων αντισεισμικού υπολογισμού, και στην μετασεισμική διερεύνηση αστοχιών με στόχο την εξιχνίαση παράδοξων συμπεριφορών. Θεωρεί ωστόσο εξίσου σημαντική την συμβολή του στην ελληνική επιστήμη–τεχνολογία, την συστηματική εφαρμογή των ερευνητικών του επιτευγμάτων σε πραγματικά έργα πολιτικού μηχανικού (φράγματα, γέφυρες, λιμάνια, κατασκευές), και την προσαρμογή–μεταφορά της εμπειρίας του αυτής στην διδασκαλία. Υπήρξε μέλος των συγγραφικών ομάδων των αντισεισμικών κανονισμών στην Ελλάδα (ΕΑΚ), Ευρώπη (EC8) και ΗΠΑ (NEHRP).Για το ερευνητικό του έργο έχει λάβει πολυάριθμα διεθνή βραβεία από τις ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιαπωνία, Ινδία, Νέα Ζηλανδία, καθώς και από την Διεθνή Επιστημονική Επιτροπή Εδαφομηχανικής. Αναφέρονται: το βραβείο Alfred Noble από κοινού από 5 Τεχνικά Επιμελητήρια των ΗΠΑ, το βραβείο Huber και Croes (του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών των ΗΠΑ), και το βραβείο ISET-SP (του Συλλόγου Αντισεισμικών Μηχανικών της Ινδίας). Υπήρξε ο (επίλεκτος) ομιλητής των προβεβλημένων διαλέξεων “Coulomb” (2009) και “Ishihara” (2013), και ο κεντρικός ομιλητής σε άνω των 50 παγκοσμίων και ελληνικών συνεδρίων. Πολύ μεγαλύτερη χαρά όμως έχει πάρει και παίρνει από τους πολυάριθμους «διπλωματικούς» και «διδακτορικούς» φοιτητές του, που τώρα διαπρέπουν στον ακαδημαϊκό και επαγγελματικό στίβο.
Για περισσότερα επισκεφθείτε τη σελίδα: http://www.civil.ntua.gr/gazetas/